//Recept: Andijviestamppot van oma

Recept: Andijviestamppot van oma

Andijviestamppot van oma

Heerlijk, zo’n ouderwets stamppotje. Want heel eerlijk: bijna alle kinderen smullen van stamppot. Dus laten we de traditionele recepten gewoon ook aan de nieuwe generatie meegeven!

Wat heb je nodig?

  • Een ruime kilo aardappelen
  • 400-500 gram rauwe andijvie in smalle reepjes
  • Mok (warme) melk
  • Klont roomboter
  • snufje zout
  • snufje kerrie
  • witte peper
  • Mosterd
  • Spekreepjes (of de vegetarische variant)
  • Eventueel; handje geraspte kaas

Aan de slag!

Schil de aardappelen, snijd ze in grove stukken en kook ze met een snufje zout gaar (18-20 minuten). Bak ondertussen de spekreepjes en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.

Giet de aardappelen af en laat ze even stomen in de pan met gesloten deksel. Ondertussen maak je de melk warm (magnetron) en zet je de roomboter, peper, kerrie, mosterd en de stamper klaar.

Tip; het stampen gaat makkelijk als je de pan in de gootsteen zet: da’s een veel betere werkhoogte!

Stamp de aardappelen en voeg een scheut melk en een klont roomboter toe. Ja echte roomboter, gewoon doen. We gingen voor het traditionele recept toch? Kneepje mosterd, snufje kerrie en witte peper maken het op smaak.
Voeg beetje voor beetje de rest van de melk toe, totdat je het smeuïg genoeg vindt.

Zet de pan op heel laag vuur en voeg steeds een flinke hand andijvie aan de puree toe, laat slinken, goed doorscheppen en dan de volgende hand groente toevoegen. Heb geduld! Pas op dat de puree op de bodem niet aanbrandt. Schep als laatste een hand geraspte kaas door de stamppot.

Serveer met de uitgebakken spekjes. Wij eten de stamppot zonder jus. Met roomboter, spekjes en kaas is het al een behoorlijk stevige avondmaaltijd. Maar ooohhh, zo lekker!

2017-10-18T10:22:39+00:0018 oktober , 2017|