Blog: Tips voor een duurzamer leven oktober 31, 2019 – Geplaatst in: Overig – Tags: , , , , , , ,

BLOG 2: Tips voor een duurzamer leven

Wat een overweldigende reacties ontving ik op mijn vorige blog. Dank jullie wel allemaal. Dat is zo ontzettend fijn om te lezen. Want ik was eerlijk gezegd best wel een beetje heel erg zenuwachtig om de draad weer op te pakken.

Hoe gaat het met jullie (plastic) afval berg? Al een (ienimini) stapje gezet om te reduceren? Of loop jij gewoon nog met je oogkleppen op en bananen in je oren en trek je je er lekker niks van aan? Die kleine stapjes zijn echt veel makkelijker dan je denkt en als iedereen dat doet dan wordt zelfs dat kleine stapje een hele grote stap in de goede richting.

TIP 1: lunch niet met wegwerp
Even iets heel simpels… hoe neem jij je lunch mee naar je werk of naar school?
Ik zie nog steeds te vaak aluminiumfolie om me heen. Ontzettend vervuilend. Ten eerste omdat er veel elektrische energie nodig is voor de productie van aluminium….dus belastend voor het milieu. Weetje: voor de productie van 1 kg aluminiumfolie wordt er evenveel elektriciteit verbruikt als een doorsnee wasmachine in 14 wasbeurten!
Ten tweede is het geen duurzaam product; men gebruikt het eenmalig om voedsel te vervoeren en daarna vliegt het zo in de vuilnisbak.
Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor plastic broodzakjes en andere wegwerpverpakkingen.
Een veel beter alternatief is een broodtrommel, omdat deze continu hergebruikt wordt.

TIP 2: Eco EGG voor je wasmachine
Sinds een aantal maanden experimenteer ik thuis met de EcoEgg. De wasbal van EcoEgg is een alternatief voor wasmiddel/waspoeder.
Je stopt hem gewoon in de wasmachine en je hebt verder geen ander wasmiddel meer nodig. De twee types van minerale wasballetjes die je in het ei stopt gaan aan het werk en produceren natuurlijk reinigend schuim die je kleding goed schoonmaakt. De EcoEgg gaat ongeveer 210 wasbeurten mee. De wasbal kun je om de zoveel tijd gemakkelijk hervullen .

TIP 3: Greenbook by Greenstory: een uitwisbaar notitieboek
Ik houd van afvinken! Het geeft zo’n opgeruimd gevoel in mijn chaotisch hoofd. Om enigszins een richting te geven aan mijn taken en niet te verdwalen in honderd-en-een andere zaken, maak ik to-do lijstjes. Je kunt je voorstellen dat mijn bureau ondergesneeuwd wordt door notitieblaadjes en andere papieren frutsels, niet duurzaam en ook nog eens onhandig, want ik raak alles kwijt. Vorig jaar heb ik een Greenbook aangeschaft, een uitwisbaar notitieboek. Dagelijks gebruik ik hem voor mijn werk en het is echt heel handig. De planner die ik destijds ook had aangeschaft, gebruik ik dan weer niet. Ik moet het toch nog hebben van mijn (papieren) gezinsplanner die in de keuken ophangt. Zo! Ik ga ‘blog schrijven’ afvinken van de to-do list 🙂

Wist je dat papierproducten 8% van de watervoetafdruk van de Nederlandse samenleving bijdragen? (Bron: Hoekstra: The water footprint of modern consumer society.) In Europa gebruiken we gemiddeld 160 kilo papier per persoon per jaar (wikibooks). De productie hiervan kost 4200 liter water, 3 bomen, 260 liter olie en 640 kilowatt energie!

Bedankt dat je (weer) de moeite hebt genomen om mijn blog te lezen. Dat doet me echt ontzettend goed. Lieve groetjes van deze geitenwollensok 😉

« Blog 3: December stress
Blog: duurzaamheid en plastic paradijs »