//Recept: Soep van geroosterde tomaten

Recept: Soep van geroosterde tomaten

Soep van geroosterde tomaten
Voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Zelf soep maken kan veel werk zijn…maar wie niet veel tijd heeft moet slim zijn. Een handig hulpmiddeltje is je oven. Bespaart tijd en bovendien krijgen geroosterde groenten een heerlijke zoetige smaak.  Dit soepje is snel, vers en smaakt alsof je er heel veel moeite voor hebt gedaan. Heerlijk voor een zondagse lunch.

Ingredienten basis:
1 grote ui
2 teentjes knoflook
800 gram (tros)tomaten
peper & zout
olijfolie
1 liter kippenbouillon (van tablet…het was een makkelijk soepje toch)

Eventueel:
Een gele of rode paprika (met de tomaten roosteren in de oven)
Griekse yoghurt, room of crème fraiche (garnering)
Paar druppels tabasco (toevoegen aan tafel, voor de volwassenen)

Voor erbij:
Focaccia, of stevig bruin brood met (room)boter

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of gebruik een braadslede.

Pel en snijd 1 grote ui in grove parten en snijd 2 gepelde tenen knoflook doormidden. Was 800 gram (tros)tomaten en snijd ze in vieren. De ui, knoflook en tomatenparten leg je allemaal op de bakplaat. Bestrooi flink met peper en zout, besprenkel met olie en voeg eventueel je favoriete (italiaanse) kruiden toe.  Hussel alles goed door elkaar. Schuif de bakplaat in de oven en rooster de groenten ongeveer 20-25 minuten, tot ze goed zacht zijn maar nog niet aangebrand.

Ondertussen maak je 1 liter kippenbouillon (van tablet) warm in een grote pan. Wanneer de tomaten mooi zacht zijn geworden in de oven voeg je alles van de bakplaat (dus ook het vocht) toe aan de bouillon. Breng heel even aan de kook en pureer alles met de staafmixer.

Voor de kinderen heb ik een flinke lepel griekse yoghurt in de soep laten zakken. Trek met een sateprikker een paar lijnen door de yoghurt voor een mooie garnering. Voordeel is dat de soep meteen wat afkoelt.
Voor de volwassenen; een paar druppels tabasco, een paar druppels olijfolie en wat extra peper maken de soep extra op smaak.

2017-09-27T13:10:11+00:0027 september , 2017|