Recept: Andijviestamppot met rode bietjes (vega-verrukkelijk!) november 26, 2020 – Geplaatst in: blogs en recepten, Recepten – Tags: andijvie, koken, kookinspiratie, makkelijkkoken. vega, recept, rodebietjes, stamppot, vegetarischrecept, watetenwevandaag
Recept: Andijviestamppot met rode bietjes, feta en amandelen
Een heerlijk vega-stamppotje! Ik ben fan van rode bietjes, ik neem eigenlijk altijd de voorgekookte variant die vacuüm verpakt in de winkel liggen. Ik dacht dat manlief het vlees zou missen, dus ik had er gehaktballen bij gedaan, echter dit was bij nader inzien niet nodig. Maar voor de carnivoren onder ons: met gehaktbal een prima combi 🙂
Tip: Verse kruiden zoals takjes tijm zijn goed te bewaren in de vriezer.
Aantal personen: 4
Tijd: 30 min.
Dit heb je nodig:
- 1 kg kruimige aardappelen
- 2 rode uien
- 500 gram biologische rode bietjes
- 200 g feta
- 400 g andijvie (gesneden)
- 2 takjes tijm
- 75 gram amandelen
- 2 el balsamicoazijn
- 2 el olijfolie
- peper
Optioneel: gehaktballen 4 stuks
Zo maak je het:
- Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe de aardappelen in een pan met water en breng ze aan de kook. Kook de aardappelen 20 minuten.
- Ondertussen snipper je de uien en fruit de ui in een hapjespan met de olijfolie. Snijd de bietjes in kleine blokjes van ongeveer 2cm. Voeg de biet, tijm en balsamicoazijn toe aan de ui en bak 5 minuten met de deksel op de pan. Schep op en breng op smaak met wat peper.
- Giet de aardappelen af, maar houd 1 kopje van het kookvocht apart. Doe de aardappelen terug in de pan en stamp met het kookvocht tot een smeuige puree. Verkruimel de feta en schep de helft van de feta door de puree. De andere feta doe je in een apart serveerkommetje. Vervolgens schep je de andijvie door de puree in delen en laat het slinken. Wanneer je het wat sneller wil laten slinken, zet je de pan op een laag pitje, blijf wel scheppen, anders kan de puree aanbranden.
- Hak de amandelen grof.
- Verdeel de stamppot over de borden en schep er de bietjes op. Strooi amandelen erover en garneer met de rest van de feta.
Tip: verwacht niet dat je kinderen dit ook eten. 😉