Recept: Spelt-vloerbrood oktober 1, 2020 – Geplaatst in: blogs en recepten, Recepten – Tags: brood, broodbakken, broodrecept, gezondbrood, indekeuken, lunchgerecht, makkelijkbakken, ontbijt, recept, speltbrood, vloerbrood, zelfgebakken, zelfgebakkenbrood
Recept: Spelt-vloerbrood
Zelfgebakken brood, ik ben er echt fan van. Het is niet ingewikkeld om zelf een brood te bakken, het is vooral wachttijd en dat maakt het soms wat lastiger. Het brood is een stuk ‘ zwaarder ‘ dan brood van de bakker. Onze kinderen zijn er minder fan van. Ik zelf vind het het lekkerst als het vers uit de oven komt en met een lekker smeerseltje erop (zoals hummus). Je kunt zelf gebakken brood niet zo lang bewaren. Maar als het brood goed is afgekoeld, snijd het dan in plakken en vries het meteen in. Zo heb je er langer plezier van.
Ingrediënten voor 1 vloerbrood:
- 250 gr speltmeel
- 250 gr speltbloem
- 10 gr zout
- 7 gr droge gist
- 320 gr lauw water
- Beetje olijfolie
- Optioneel: beetje honing
Benodigdheden:
- Keukenmachine met deeghaak
- Huishoudfolie
- Bakoven
Zo maak je het
Doe het meel en de bloem in een kom van je keukenmachine. Gebruik de deeghaak van je keukenmachine
Voeg eerst het gist aan de linkerzijde van je kom toe en vervolgens het zout aan de rechterzijde van je kom. het is belangrijk dat deze producten niet meteen met elkaar in aanraking komen. (Zout remt de werking van de het gist af)
Voeg het water toe en kneed er een soepel deeg van. Het deeg is klaar als het elastisch aanvoelt en je het als een kauwgombal uitelkaar kunt trekken.
Doe het deeg in een met olie ingevette kom en dek het af met een natte theedoek of een stuk plastic huishoudfolie. Laat het deeg op een warme plek een uur rijzen. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.
Haal het deeg uit de kom en druk voorzichtig de lucht eruit.
Rol het uit tot een ronde vorm. En breng alle buitenzijdes naar binnen, zodat er een mooie bol ontstaat. Leg de bol op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat het deeg nogmaals afgedekt een uur rijzen.
Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden. Zet onderin de oven een braadslede met water. Dit zorgt voor stoom.
Kerf het deeg in met een scherp mes, bestuif het met een beetje bloem (voor het ambachtelijke bakkerseffect 😉 ) en schuif de bakplaat in de oven.
Bak het speltbrood in ongeveer 35 minuten goudbruin. Het speltbrood is gaar als deze een hol geluid heeft als je er op klopt.
Heerlijk genieten met roomboter of hummus!